2023-03-15
Doğum parası; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ebeveynlere sağlanan destek ödemelerinden biridir. Özellikle hamile olan ya da yeni doğum yapmış anneler tarafından merak edilen doğum parası, doğumun ardından bir defalığına alınabilen bir ücrettir. İşte “Doğum parası nedir, kimler faydalanır? Doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır?” gibi soruların cevabı...
BAŞVURALAR NEREYE NASIL YAPILIR?
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.
Bu yardımdan, çalışan ya da çalışmayan tüm annelerin faydalanma şansı bulunsa da devlet annelerden bazı şartlar ister. Bu şartları ise aşağıda bulabilirsiniz:
Doğum yapan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kart sahibi olması gerekir.
Yardım almak için annenin bizzat başvuru yapması şarttır.
Bu yardım 15.05.2015 tarihinden sonra yapılan doğumlar için geçerlidir.
Ölü olarak gerçekleşen doğumlarda bu yardım yapılmaz.
Yenidoğan çocuk parasının miktarı, doğan çocuğun sayısına göre değişiklik gösterir.
2020 yılına ait yeni doğan çocuk parası miktarları ise aşağıdaki gibidir:
İlk çocuk için 300 TL.
İkinci çocuk için 400 TL.
Üç ve daha fazla çocuk için 600 TL.
MAVİ KART SAHİPLERİ DE BAŞVURABİLİR!
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalanabilir. Yurtdışında bulunan vatandaşlarımız ve Mavi Kartlılar başvurularını Büyükelçilik veya Konsolosluklara şahsen ya da iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapabilirler.
E-devlet Kapısı üzerinden sorgulama yapabilmeniz için Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı-Doğum Yardımı Başvuru Sorgulama ekranından kimlik doğrulaması yapmanız gerekir.
Kimlik doğrulaması yapabilmek için ise sonra E-Devlet şifresine ihtiyaç vardır.
PTT, kısa bir süre önce oluşturulan müşteri hizmetleri aracılığı ile de kullanıcılarına bilgi vermeye başlamıştır. Dolayısıyla doğum parası için PTT müşteri hizmetlerini kullanmak da mümkündür. 444 1 788 şeklindeki telefon numarasını arayarak PTT müşteri hizmetlerine bağlanabilir, doğum parası başvurunuzun sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenebilirsiniz. Bu sayede PTT şubesine gerek kalmayacaktır. Aramanızda sizden kimlik bilgileriniz isteneceği için kimliğinizi yanınızda bulundurmanız faydalı olur.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan doğum parası için sorgulama işlemlerinizi Alo 144 hattı aracılığı ile de yapabilirsiniz. 144 şeklindeki telefon numarasını tuşlayarak Alo 144 hattına bağlanabilir ve doğum parası başvurunuzun durumunu öğrenebilirsiniz.
Doğum parası ödemeleri öncelikle başvuru yapılan ayı takiben bir ay içerisinde Doğum Yardımı Sistemine girilir. Doğum Yardımı Sistemine düştükten sonra doğum parası bir ay içinde PTT şubeleri aracılığıyla çekilebilir.